Ξεκλειδώστε τον λογαριασμό σας στα Windows 10

αν έχετε ξεχάσει το password

Έχει συμβεί πολλές φορές να ξεχάσει κάποιος τα στοιχεία Log in (user name, password) του υπολογιστή του, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατο να τον ανοίξει και να έχει πρόσβαση στα αρχεία του. Αν το λειτουργικό σύστημα είναι Windows 10 και ο λογαριασμός είναι του τύπου «Τοπικός χρήστης (Local user)» η λύση είναι σχετικά εύκολη. Αν ο λογαριασμός είναι του τύπου «Λογαριασμός Microsoft (Microsoft account)» υπάρχουν κάποιες δυσκολίες παραπάνω, αλλά και πάλι είναι δυνατό να αποκτήσετε πρόσβαση.

 

Συγγραφέας: Πορλιδάς Δημήτριος

Βιογραφικό Σημείωμα

electronics@porlidas.gr

Facebook

Linkedin


 

Αν ξεχάσετε τα στοιχεία Log in (user name, password) του υπολογιστή σας και ο λογαριασμός είναι του τύπου «Τοπικός χρήστης» μπορείτε να τον ξεκλειδώσετε αφαιρώντας ή αλλάζοντας το password. Χρειάζεστε ένα bootable USB Flash Drive με Windows 10 ή MS DOS ή το DVD εγκατάστασης των Windows 10 και μια μικρή εξοικείωση με τις εντολές της Γραμμής εντολών (Command Prompt, DOS). Ρυθμίστε τον υπολογιστή σας να εκκινήσει από εξωτερική συσκευή (USB ή DVD). Η ρύθμιση μπορεί να γίνει από το BIOS επιλέγοντας τη σειρά μέσων εκκίνησης ή από κάποιο μενού που μπορεί να ανοίξει κατά την εκκίνηση. Και για τις δύο περιπτώσεις εμφανίζεται κατά την εκκίνηση του υπολογιστή ένα μήνυμα του τύπου «Press DEL to enter setup», «Press F12 to Choose Boot Device», το οποίο μπορεί να διαφέρει λίγο στη σύνταξη ή στα πλήκτρα από υπολογιστή σε υπολογιστή.

Αν εκκινήσετε με MS DOS τότε βρίσκεστε στη Γραμμή εντολών. Αν εκκινήσετε με Windows 10 τότε θα πρέπει να ανοίξετε τη Γραμμή εντολών. Από την αρχική οθόνη με τίτλο Choose an option επιλέξτε:

Troubleshoot -> Advanced options -> Command Prompt

 

                                                     

 

Στη Γραμμή εντολών και στις δύο περιπτώσεις θα βρίσκεστε στον δίσκο εκκίνησης σε κάποιο κατάλογο. Θα πρέπει να βρείτε τον δίσκο εγκατάστασης των Windows 10 ο οποίος μπορεί να μην είναι ο C:\ αλλά να είναι ο D:\ ή ο E:\ γιατί η εκκίνηση με εξωτερική συσκευή έχει αλλάξει τη σειρά των δίσκων, κάτι που όμως δεν είναι μόνιμο.

Πληκτρολογήστε e:

Πατήστε [Enter]

Πληκτρολογήστε dir/p

Πατήστε [Enter]

Αν δείτε το περιεχόμενο του δίσκου εγκατάστασης των Windows 10 είστε στο σωστό δίσκο, συνεχίστε με τις επόμενες εντολές, διαφορετικά επαναλάβετε τα παραπάνω με διαφορετικό γράμμα (C, D, F, G…).

Πληκτρολογήστε cd windows

Πατήστε [Enter]

Πληκτρολογήστε cd system32

Πατήστε [Enter]

Πληκτρολογήστε ren osk.exe osk.old

Πατήστε [Enter]

Πληκτρολογήστε ren cmd.exe osk.exe

Πατήστε [Enter]

 

Θα πρέπει να ολοκληρωθούν οι εντολές χωρίς να πάρετε κανένα μήνυμα ως απάντηση. Αν πάρετε κάποιο μήνυμα λάθους, πιθανότατα δεν είστε στο σωστό δίσκο - κατάλογο. Εκτελέστε την εντολή dir στον κατάλογο Windows\System32, θα πρέπει να εμφανιστεί μια λίστα με περισσότερους από 100 φακέλους και 2000 αρχεία (αποφύγετε την εντολή dir/p γιατί, λόγω του μεγάλου περιεχομένου του καταλόγου, θα πρέπει να πατήσετε πολλές φορές κάποιο πλήκτρο ώστε να τελειώσει η αναφορά). Αν δεν εμφανιστεί κάτι ανάλογο αναζητήστε ξανά τη σωστή διαδρομή δίσκο - κατάλογο και επαναλάβετε τη διαδικασία προσεκτικά.

Με τις παραπάνω εντολές μετονομάσατε το αρχείο osk.exe σε osk.old και το cmd.exe σε osk.exe. Το πρώτο είναι το αρχείο που ανοίγει το πρόγραμμα On-Screen Keyboard ενώ το δεύτερο είναι το αρχείο που ανοίγει το πρόγραμμα Γραμμή εντολών. Η μετονομασία του αρχείου πρέπει να γίνει οπωσδήποτε με εκκίνηση του υπολογιστή από εξωτερικό μέσο γιατί αν προσπαθήσετε να ανοίξετε τη Γραμμή εντολών με Εκκίνηση για προχωρημένους από το δίσκο του υπολογιστή θα σας ζητήσει password. Επίσης δεν μπορεί να γίνει με εκκίνηση από εξωτερικό μέσο με απλή διανομή Linux γιατί δε θα σας δώσει δικαίωμα για αλλαγές στον κατάλογο συστήματος. Με αυτές τις μετονομασίες, όταν στη συνέχεια θα κάνετε εκκίνηση από τον δίσκο του υπολογιστή, μπορείτε να ανοίξετε το πρόγραμμα Γραμμής εντολών, χωρίς να σας ζητηθεί password και να προχωρήσετε στην αλλαγή ή αφαίρεσή του.

 

Αφαιρέστε το εξωτερικό μέσο εκκίνησης και κάνετε επανεκκίνηση στον υπολογιστή ώστε να εκκινήσει από τον σκληρό δίσκο. Από τη σελίδα υποδοχής των Windows 10:

Κάνετε κλικ στην κάτω δεξιά γωνία Διευκόλυνση πρόσβασης (Ease of Access) -> Πληκτρολόγιο οθόνης (On-Screen Keyboard)

Στη Γραμμή εντολών που θα ανοίξει πληκτρολογήστε net user

Πατήστε [Enter]

Θα παρουσιαστεί μια καταγραφή με τους ενεργούς χρήστες. Επιλέξτε τον χρήστη που θέλετε να αλλάξετε το password (πχ Dimitrios).

Πληκτρολογήστε net user Dimitrios *

Πατήστε [Enter]

Πληκτρολογήστε το νέο password (αφήστε κενό αν θέλετε να ακυρωθεί)

Πατήστε [Enter]

Επιβεβαιώστε το νέο password

Πατήστε [Enter]

Επανεκκινήστε τον υπολογιστή και κάνετε είσοδο με το νέο password. Αν θα χρειαστεί να χρησιμοποιήσετε το On-Screen Keyboard κατά την είσοδο στον υπολογιστή σας (δεν έχετε συνδεδεμένο πληκτρολόγιο ή για κάποιο λόγο δε λειτουργεί) μπορείτε να μετονομάσετε το sethc.exe ώστε να ανοίξει το cmd.exe στη θέση του. Το sethc.exe είναι το πρόγραμμα Sticky Keys και ενεργοποιείται πατώντας πέντε φορές το πλήλτρο [Shift] στην οθόνη έναρξης.

 

Επίσης μπορείτε να προσθέσετε χρήστες με δικαιώματα Administrator. Όταν ανοίξετε τη γραμμή εντολών με εκκίνηση από τον σκληρό δίσκο του συστήματος, για να προσθέσετε έναν χρήστη με όνομα DimitriosNew:

Πληκτρολογήστε net user DimitriosNew /add

Πατήστε [Enter]

Πληκτρολογήστε net localgroup administrators DimitriosNew /add

Πατήστε [Enter]

Ο χρήστης που θα προστεθεί θα είναι χωρίς password, θα εμφανιστεί στην επόμενη επανεκκίνηση και μπορείτε να εισέλθετε κανονικά. Υπάρχει περίπτωση να μην έχετε πλήρη πρόσβαση σε όλα τα αρχεία του κλειδωμένου χρήστη, μπορείτε όμως να αλλάξετε το password του αν είναι τοπικός χρήστης.

Κάνετε δεξί κλικ στην Εκκίνηση (Start)

Επιλέξτε Διαχείριση Υπολογιστή (Computer Management) -> Τοπικοί χρήστες και ομάδες (Local Users and Groups)

Στον χρήστη που επιθυμείτε κάνετε δεξί κλικ και επιλέξτε Δημιουργία κωδικού πρόσβασης (Set Password)

Θα ακολουθήσει μια προειδοποίηση, επιλέξτε Συνέχεια (Proceed)

Και στον διάλογο που θα ακολουθήσει δώστε το νέο password.

 

Εναλλακτικά Κάνετε δεξί κλικ στην Εκκίνηση (Start)

Επιλέξτε Πίνακας Ελέγχου (Control Panel) -> Λογαριασμοί χρηστών (User Accounts) -> Λογαριασμοί χρηστών (User Accounts) -> Διαχείριση άλλου λογαριασμού (Manage another account)

Επιλέξτε τον λογαριασμό και πατήστε Δημιουργία κωδικού πρόσβασης (Set Password)

Και στον διάλογο που θα ακολουθήσει δώστε το νέο password.

 

Αν ο λογαριασμός είναι του τύπου «Λογαριασμός Microsoft (Microsoft account)» τότε μπορεί να γίνει ανάκτηση του password μέσω του εργαλείου που διαθέτει η Microsoft με την επιλογή «Ξέχασα τον κωδικό πρόσβασης (I Forgot My Password)», όπου μπορείτε να λάβετε έναν κωδικό με e-mail ή στο κινητό σας αν το έχετε συνδέσει με τον λογαριασμό σας.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατό να ανακτήσετε τον λογαριασμό σας με τον παραπάνω τρόπο θα χρειαστεί να κάνετε Reset στα Windows. Με αυτόν τον τρόπο θα διαγραφούν τα αρχεία σας και τα προγράμματά σας, θα διατηρηθούν όμως οι drivers που έχετε εγκαταστήσει για τις διάφορες συσκευές. Για να γλυτώσετε από την απώλεια των αρχείων σας θα πρέπει να πάρετε αντίγραφα σε κάποιο άλλο δίσκο ή διαμέρισμα του δίσκου σας με εκκίνηση του υπολογιστή από εξωτερικό μέσο με απλή διανομή Linux. Για να κάνετε στη συνέχεια Reset στα Windows, στην οθόνη υποδοχής πατήστε το σύμβολο του τερματισμού και κρατώντας πατημένο το πλήκτρο [Shift] επιλέξτε επανεκκίνηση. Όταν εκκινήσει ο υπολογιστής θα βρεθείτε στην οθόνη Κάντε μια επιλογή (Choose an option):

Kάνετε κλικ στο Αντιμετώπιση προβλημάτων (Troubleshoot) -> Επαναφορά του υπολογιστή (Reset this PC)

Στο παράθυροδιαλόγου που θα ακολουθήσει επιλέξτε να διαγράψετε τις ρυθμίσεις (settings) (στις περισσότερες εκδόσεις αυτό γίνεται με ταυτόχρονη διαγραφή και των εφαρμογών), αλλά να διατηρήσετε τα αρχεία σας, αν σας δίνεται αυτή η επιλογή. Επίσης επιλέξτε οι αλλαγές να γίνουν μόνο στο διαμέρισμα (partition) εγκατάστασης των Windows 10. Κατά τη διαδικασία της επαναφοράς θα σας ζητηθεί να δώσετε λογαριασμό Microsoft, επιλέξτε ότι δεν έχετε κάποιον και να δημιουργηθεί τοπικός λογαριασμός. Μετά το τέλος της διαδικασίας θα έχετε πρόσβαση στον υπολογιστή και στα αρχεία σας, θα χρειαστεί όμως να εγκαταστήσετε ξανά τις εφαρμογές σας. Σε περίπτωση που διαγραφούν τα αρχεία σας ή δεν υπάρχει επιλογή να τα διατηρήσετε με την επαναφορά μπορείτε να τα επαναφέρετε από τα αντίγραφα που πήρατε πριν την επαναφορά. Αν έχετε σύνδεση με internet και χρησιμοποιείται την τελευταία ενημερωμένη έκδοση των Windows 10 μπορείτε να κάνετε χρήση του εργαλείου που έχει ενσωματωθεί σε αυτήν «Give your PC a fresh start», όπου κατεβαίνει αυτόματα ένα νέο αντίγραφο των Windows 10 και εγκαθίσταται στον υπολογιστή σας.

 

                                                     

     

Σας ευχαριστώ για την υποστήριξή σας ώστε να γίνει η ιστοσελίδα μου καλύτερη.

© 2017 Πορλιδάς Δημήτριος